Nem mindennapi történet: a francia XT…

Elliot a francia :)

Nem mindennapi történet: a francia XT…

Egy csodálatos, napsütéses tavaszi délelőtt kezdődött a történet, bár Elliotnak nem is volt olyan csodálatos. A mezőkövesdi autómentősök hívtak telefonon, hogy van egy francia srác az autópályán motorral lerobbanva, elhozhatnák-e a motort megnézni mi baja van? Mondtam, hogy persze, hátha gyorsan tudnánk segíteni rajta. Délben értek oda a motorral, elsőre nem nézett ki rosszul, bár az olajszint ellenőrzése után már nem voltunk olyan bizakodóak. A gyors segítség reményében azonnal neki fogtunk, egy barátom segített, ő tartotta vele a kapcsolatot angolul közben.

Ritka rendszám a műhelyben            Szétszerelés közben

Elliot Romániába tartott volna a barátai után. 1500 km-t tett meg idáig egyedül a motorjával rengeteg csomaggal felpakolva.

Kis idő múlva kiderült, hogy nem tudunk gyors segítséget nyújtani neki :

A dugattyú helye  A dugattyú maradványa

Ez a látvány fogadott mikor levettük a hengerfejet. Ritka látványok egyike. Mint kiderült a gazdája 1500 km-en keresztül majdnem maximális teljesítményen használta a motort. 130-140-el végig az autópályán, ezt nem díjazta a motor. Valószínű fogyasztotta is az olajat és egy-két helyen csöppent is belőle, kb. 4 deciliter folyt le az is szétégve.

fél dugattyú   henger

Ennyi maradt a dugattyúból, a henger is elrepedt, a hajtókar is elgörbült. A kipufogóból egy maréknyi alumíniumot öntöttem ki.

hengerfej

A hengerfej is teljesen tönkrement, szerencsére a vezérlés része nem sérült.

Közben Elliot megbeszélte a barátaival, hogy elindul stoppal utánuk Romániába és útközben találkoznak valahol. Csináltam neki egy gyors árajánlatot, hagyott itt előleget és megegyeztünk, hogy telefonál mi legyen a motor sorsa.Kisebb útbaigazítás utána el is indult, a legtöbb cuccát itt hagyta, hogy ne kelljen cipelnie. Két nap múlva jelentkezett is, hogy oda ért, nagyon kalandos volt az útja, és szeretné ha megcsinálnánk neki a motorját. Megbeszéltük mikor jön visszafelé és addigra megpróbáljuk megcsinálni, így is lett. Bár elég ritka motor az xt 350, de találtam hozzá minden alkatrészt ami kell.

Bontott alkatrészek, főtengely, henger, hengerfej

Megjöttek a bontott alkatrészek, nagyon jó állapotban minden. Főtengely, henger, dugó, gyűrűkkel, hengerfej. Ki lett takarítva a hengerfej, új szelepszár szimeringek, szelepek becsiszolva. Elég sokáig tartott kitakarítani a blokkot, mert az alumínium forgácsok mindenhová beleragadtak az égett olajba.

Közben telefonált Elliot, hogy mikor érkezik. Érkezésének napján reggel vettem át a csomagot amiben benne volt az új főtengelycsapágy és a tömítések. Nagyon feszített menet volt aznap, hogy kész legyen a motor mire ide ér a gazdája. Sikerült!

Az összeszerelés pillanatai:

hengerfej felújítás, szelepfészkek xt váltó és blokkfél

helyén a főtengelyépül...

hengerfej is a helyén   a blokk is a helyén

Kész lett! Yamaha XT 350

Délutánra kész is lettünk a motorral, minden jól sikerült, szépen járt a motor. Kipróbálta Elliot is és nagyon meg volt elégedve az xt-vel.

Egy siker történet, mint kiderült Elliot egy igazi kalandor,reméljük még találkozunk vele!

Szuper csapat!

Indulás előtt felpakolva, most már boldogan hazafelé:

Indulás haza Yamaha XT 350

Az indulás pillanatai Jó utat kívánunk!

 

Richard administrator